Taartje eten


De gemeente Utrecht gaat de komende jaren geld besparen door gepensioneerde oud-ambtenaren hun verjaardagstaart te ontzeggen. Het gebruik is nu nog dat de pensionado’s eens in de vijf jaar een taart ontvangen van de gemeente ter waarde van 25 euro als zij jarig zijn. Op jaarbasis scheelt dit vanaf 2011 wel 10.000 euro op een begroting van 1,3 miljard euro.

De foto komt van deze website.

Ik zie het al voor me. Henk wordt morgen 60 en heeft zijn leven lang bij de gemeente Utrecht gewerkt. De overheid kent riante regelingen op het gebied van pre-pensioenen en VUT. Henk ging er op zijn 55ste uit. Omdat hij veel koopkracht heeft, hij houdt tot zijn 65ste 70 procent van zijn laatstverdiende loon leeft hij als pensionado in Spanje aan een of andere Costa. Dan wordt die taart naar Spanje gestuurd?

Volgens mij heb je in geen enkele andere sector recht op taart van je werkgever als je met pensioen bent. Het lijkt mij dan ook niet meer dan logisch dat deze besparing gerealiseerd wordt. Vakbond Abvakabo FNV vindt dit jammer. Bert de Haas zegt namens de vakbond dat de maatregel afleidt van het echte probleem bij de gemeente: die zou veel externe krachten inhuren die te duur zijn. Het schrappen van de taarten zou een manier zijn om een moeilijke discussie over die dure gewoonte te ontwijken.

Daar heeft meneer De Haas natuurlijk wel een punt. Naast de taart kan de gemeente op de kosten letten als het gaat om het inhuren van externen. Een bekende reflex van organisaties en ook die van de overheid is om in tijden van economische neergang te snijden in het personeelsbestand. Omdat het werk toch af moet worden er externen binnengehaald en die zijn veel duurder. Alleen komen de  kosten van externen onder een andere post te staan en kan de organisatie laten zien dat het doel om het aantal fte’s te reduceren is gehaald. Een ander nadeel van het snijden in eigen personeel en het binnenhalen van externen is dat expertise verloren gaat.

Utrecht zou een voorbeeld kunnen nemen aan de gemeente Heerlen dat nieuw beleid heeft op het gebied van inhuur van extern personeel. De loonkosten van externen bij gemeenten vormen in Nederland gemiddeld 20 procent van de totale loonkosten valt te lezen in online artikel van LimburgseCourant.  In Heerlen was dit 14 tot 15 procent en dit moet omlaag naar 12,5 procent. Daarom is er een maximum uurtarief ingesteld van 163 euro of 1300 euro per dag voor een extern persoon.

Over Wilde Inkt

Mijn naam is Simon de Wilde en ik ben verhalenverteller. Zoals elk mens ben ik dol op nieuwtjes en goede verhalen. Het mooie is dat elke organisatie/persoon of bedrijf, groot of klein, een uniek verhaal heeft. Ik help u dat verhaal te vertellen om uw zichtbaarheid bij potentiële klanten te vergroten. Wat is uw verhaal? Ik ben dit blog gestart met schrijven over de wijk Overvecht, waar ik nog altijd met veel plezier en trots woon. Inmiddels gaan de blogs ook over contentmarketing en verhalende journalistiek. Uiteraard blijf ik ook parels uit Overvecht publiceren. Meer weten? LinkedIn http://nl.linkedin.com/in/simondewilde Website http://wilde-inkt.nl
Dit bericht werd geplaatst in Omstreken en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Taartje eten

 1. Stephan zegt:

  Ach ik gun Henk z’n taartje wel 😉
  Als er bezuinigd wordt op ambtenaren zou er eens eerlijk gezegd moeten worden welke taken dan niet of slechter uitgevoerd worden. Of accepteren dat er dan externen worden ingehuurd. Hoewel ik het eens ben je kritiek hierop, hoeft het laatste toch niet per definitie een probleem te zijn, zeker gemeenten hebben immers niet altijd alle expertise in huis. Dan kun je beter goed ‘jatten’ van experts van buiten (zoals onderzoekers 😉 dan slecht onderbouwde plannen zelf bedenken.

 2. openogen zegt:

  Natuurlijk is hier het uitgangspunt dat de gemeente goede diensten moet verlenen. Vroeger deden ambtenaren dat gewoon zelf. Maar met liberaliserings- en privatiseringsgolf die eind jaren 90′ ook over de gemeenten spoelde heeft de wereld van externen en adviesbureaus de overhand gekregen. Kennis is verloren gegaan bij de overheid en er is niet per se goede dienstverlening voor teruggekomen. En het vertrouwen van de burger in de overheid nam ook af. Daarbij zijn vaak de kosten heel hoog. Uitgangspunt is volgens mij dat de gemeente een goede dienst verleend tegen redelijke kosten. Of dit nu gebeurt met eigen personeel of met externen, bijvoorbeeld een wetenschapper, dat maakt niet zo veel uit. Externen krijgen in ieder geval geen taart na hun pensioen :).

 3. Stephan zegt:

  Als ik het zo lees zijn we het volgens mij wel met elkaar eens, wilde alleen kleine kanttekening plaatsen. Leuke stukjes schrijf je doorgaans, ik lees je blog graag ook al woon niet in Overvecht 😉

 4. Remko zegt:

  Er spreekt in ieder geval wel iets van kneuterigheid uit de gemeentelijke taart en het terugtrekken van deze gewoonte. Uit eigen ervaring is het zeker te stellen dat kennis en expertise bij de overheden vaak afwezig is. Dit maakt de inhuur van externen noodzakelijk. Wat dit eigenlijk letterlijk betekent is dat de “managers” binnen de overheden eigenlijk alleen maar bezig zijn met het aansturen en werven van de juiste externen. Waardoor deze zich niet meer bezig houden met de werkelijke inhoud. Veel vergaderen, overleggen en lullen daargelaten.

  Raar maar waar.

  • openogen zegt:

   Dat is toch vreemd? Je zou toch zeggen dat de gemeente ook specialisten in dienst moet hebben. Anders is de kans vrij groot dat de gemeente zich een (finacieel) oor laat aannaaien. Of zie ik dat verkeerd? Ik heb zelf geen ervaring met werken bij de gemeente overigens.

   • Remko zegt:

    Jazeker vreemd. Het is volgens mij voornamelijk bij kleinere gemeenten of overheden zo dat men vaak externen inhuurt.

    Een andere veel gebruikte truck binnen overheden is om externen in te huren op het moment dat het wettelijke aantal fte binnen een afdeling behaald is met eigen medewerkers. Deze externen gelden dan inderdaad niet als werknemers en kunnen op een andere manier als kosten in een programma of project weggezet worden.
    Het eigenlijke doel van een maximum aantal werknemers wordt naar mijn inziens dan gewoon omzeild.

   • Stephan zegt:

    Dat is wel zo ja. Daarom is het Rücksichtlos bezuinigen op ambtenaren ook zo’n goedkope politiek-retorische truc. Electoraal scoort het goed want het is een volkswijsheid dat ambtenaren lui zijn en het overheidsapparaat hopeloos inefficiënt is, maar niemand vraagt zich af wat er dan niet meer moet gebeuren. Wanneer de kaasschaaf erover gaat (zie bijv. ook de taart van Henk) krijg je inderdaad dat externen – die niet binnen de fte-formatie vallen – de taken die zijn blijven bestaan moeten opvangen.

    Over die managers, het is m.i. de vraag in hoeverre zij zich moet ‘de inhoud’ moeten bezighouden, hun taak is immers aansturen van mensen en het beleid van de afdeling naar hogere managers of de buitenwereld verdedigen (en dus veel vergaderen en lullen 😉 )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s