Roeien met de riemen die je hebt


Vesting Europa wordt bestormd door illegale immigranten. Sinds Schengen genieten Nederlanders van een bijna paspoortloos leven. Ga je naar België met de auto? In Hazeldonk hoef je niet meer te stoppen, hooguit om een kopje koffie te drinken mocht je daar behoefte aan hebben. Daar tegenover staat dat de grenscontroles zijn verplaatst naar de buitengrenzen van de Europese Unie. De zwakke plek is overduidelijk de zachte Europese onderbuik. Met name Griekenland is de laatste tijd regelmatig in het nieuws en dan niet alleen vanwege de kredietwaardigheid en de hoogte van de rente waartegen het land geld kan lenen. Nee, het gaat om de illegale immigranten die over land via Turkije Griekenland binnendringen. Ook zeeroutes laten deze gelukszoekers niet ongemoeid. Griekenland blijkt op jaarbasis ruim 30.000 illegalen binnen te krijgen. Hoe dat precies geteld wordt weet ik ook niet.

De Grieken kunnen hun grens niet alleen bewaken. Daartoe is Frontex, de gezamenlijke grenswachtclub van Europa, opgericht in 2005. In Griekenland gaan speciale teams met mankracht uit de verschillende lidstaten helpen om te interveniëren. Het Griekse probleem met illegalen is ook het probleem van de rest van Europa. Immers, alles wat de Grieken doorlaten om het zo maar te zeggen kan vrijelijk door de rest van Europa toeren. Bijeffect voor de Grieken is dat zij ontzettend veel aanvragen krijgen voor asiel. Zij hebben een strenger asielbeleid dan in Nederland en veel illegalen willen naar West-Europa. Griekenland is een transitland voor illegalen. Het illegalenportaal van Europa. Nu is er in Europa afgesproken dat het land waar de asielzoeker binnenkomt de procedure van asielaanvraag dient af te handelen. Dus als de illegaal via Griekenland binnenkomt en doorreist naar Nederland om asiel aan te vragen moet Nederland hem of haar volgens het Dublin II akkoord terugsturen naar Griekenland.

Ik was op de kop af twee jaar geleden in Griekenland, Lesbos om precies te zijn. Een prachtig eiland op een paar kilometer afstand van Turkije. Dagelijks voeren geïmproviseerde bootjes van Turkije naar Lesbos. De illegalen verdwenen na aankomst hun bootjes, peddels en natte kledij achterlatend op de rotsen. Ik moet zeggen dat ik toen geen immigranten zag in het straatbeeld. Toen ik onlangs in Thessaloniki was zag je wel veel Afrikanen die op straat prullen wilden verkopen. De vraag is wat je er tegen kunt doen? Mensen blijven komen. Misschien dat China ook hier uitkomst kan bieden?

Deze diashow vereist JavaScript.

Over Wilde Inkt

Mijn naam is Simon de Wilde en ik ben verhalenverteller. Zoals elk mens ben ik dol op nieuwtjes en goede verhalen. Het mooie is dat elke organisatie/persoon of bedrijf, groot of klein, een uniek verhaal heeft. Ik help u dat verhaal te vertellen om uw zichtbaarheid bij potentiële klanten te vergroten. Wat is uw verhaal? Ik ben dit blog gestart met schrijven over de wijk Overvecht, waar ik nog altijd met veel plezier en trots woon. Inmiddels gaan de blogs ook over contentmarketing en verhalende journalistiek. Uiteraard blijf ik ook parels uit Overvecht publiceren. Meer weten? LinkedIn http://nl.linkedin.com/in/simondewilde Website http://wilde-inkt.nl
Dit bericht werd geplaatst in Overvecht en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s