Kuifje in het land van de Belgen


Een Belg bestaat niet. Er is het land België dat ontstond in 1830 toen het zich afscheidde van het Koninkrijk der Nederlanden. Maar een Belg zul je er niet vinden. Wel wonen er overwegend Walen en Vlamingen en met name de laatste groep streeft naar het ontbinden van België.  De federale overheid wordt uitgehold totdat er alleen een lege huls overblijft. België.  

De afbeelding komt van het nrc-blog over Belgie, kun je naar toe als je meer over de politiek wil lezen.

De bekendste inwoner van België is misschien wel Kuifje. Een stripfiguur die uit de geest van zijn schepper Hergé is ontsproten. Terwijl de politici in België praten over een oplossing voor hun probleem, ze zitten nog steeds zonder regering.  Zelfs Hergé wordt er bij gesleept om een oplossing te vinden. Zo las ik een tijd terug dat de striptekenaar onderdeel is van de strijd. Hergé heeft een smetje op zijn blazoen omdat hij in de oorlog richting de Nazi’s leunde. In het museum dat is gebouwd ter nagedachtenis aan Hergé en dat staat in Louvain-la-Neuve zou te weinig aandacht worden besteed aan dit feit. Wat willen die politici nou? Een oplossing voor hun politieke probleem of Hergé postuum tot collaborateur verklaren? Rare jongens die Belgen.

Deze zomer was ik in Louvain-la-Neuve. Deze stad is in de jaren 60 van de vorige eeuw gebouwd. Een planmatige stad die uitkijkt over weilanden. Reden van de conceptie was de taalstrijd in het land. De Franstalige Belgen vonden dat ook zij recht hadden op een universiteit en daarom bouwden zij een stad. Het is een universiteitsstad gebouwd op een winkelcentrum en de wortels liggen in Leuven waar een oude katholieke universiteit staat waar ze Vlaams spreken.

Maar goed. In deze stad Nieuw-Leuven verrees het  Hergé-museum. Ook dit ging natuurlijk niet zonder slag of stoot. Het heeft lang geduurd eer dat deze plek werd aangewezen om het museum te bouwen. In de tentoonstelling is wel degelijk aandacht voor Hergé in de oorlog dus ik snap niet zo goed waarom die politici zich zo druk maken. Daar zal het wel politiek voor zijn. Je kunt er prachtig zien hoe Hergé, wat een pseudoniem is voor Georges Remi, Kuifje stukje bij beetje schiep. Ik vind het een aanrader, zeker als je van Kuifje houdt. Je kunt er je hart ophalen en allemaal Kuifje trivia opsnuiven. Wist je bijvoorbeeld dat Chang gemodelleerd is naar een Chinese student in België die Hergé tegen het lijf liep?

De stad zelf heeft een zeer vervreemdend effect als je nooit eerder was. We kwamen er aan met de auto en opeens hielt de weg min of meer op en werd je een parkeergarage ingeleid. Niemand in het winkelcentrum dat bij de parkeergarage hoorde kon ons vertellen waar het museum was. En het hotel dat wij zochten had men ook nooit van gehoord. De mensen die in de winkels werkzaam waren bleken forensen die met de trein of auto binnenkwamen en nooit buiten hun winkel kwamen. Enfin, stukje bij beetje begrepen we hoe de vork in de steel zat. Hotel uiteindelijk gevonden en het museum bleek erg tof. En de stad die dus bestaat uit studenten is ook een aanrader. Als je ten minste van studentikoos houdt. Muziek op straat voor kroegjes tot laat in de nacht. Tot diep in de nacht films in een megabioscoop, dat soort zaken.

Film

Op 1 november was er het nieuws dat er een heuse Kuifje speelfilm in de bioscoop zal gaan draaien. Niemand minder dan Steven Spielberg en Peter Jackson zijn de makers. En als de eerste film een succes is zullen er meer volgen. Ik kan haast niet wachten.

Over Wilde Inkt

Mijn naam is Simon de Wilde en ik ben verhalenverteller. Zoals elk mens ben ik dol op nieuwtjes en goede verhalen. Het mooie is dat elke organisatie/persoon of bedrijf, groot of klein, een uniek verhaal heeft. Ik help u dat verhaal te vertellen om uw zichtbaarheid bij potentiële klanten te vergroten. Wat is uw verhaal? Ik ben dit blog gestart met schrijven over de wijk Overvecht, waar ik nog altijd met veel plezier en trots woon. Inmiddels gaan de blogs ook over contentmarketing en verhalende journalistiek. Uiteraard blijf ik ook parels uit Overvecht publiceren. Meer weten? LinkedIn http://nl.linkedin.com/in/simondewilde Website http://wilde-inkt.nl
Dit bericht werd geplaatst in Overig en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Kuifje in het land van de Belgen

  1. Pingback: Kuifje in Afrika mag blijven | Dorpspomp Overvecht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s