Bila met de tijgermoeder


De Chinese president Hu Jiantao is op staatsbezoek in de Verenigde Staten (VS) bij zijn confrator Barack Obama. Het is voor het eerst dat Hu, die als sinds 2003 in het zadel zit, het land van de onbegrensde mogelijkheden bezoekt. Er wordt gewerkt aan de bilaterale verhoudingen tussen beide landen en dat lijkt hard nodig. De VS is de enige overgebleven supermacht nadat de Koude Oorlog op zijn einde liep en de Sovjet-Unie implodeerde. China is de opkomende economische macht. Met een beetje goede wil zou je kunnen zeggen dat de verhoudingen tussen beide landen de belangrijkste op aarde zijn.

Een ‘bila’ lijkt dan ook nodig om de verhouding tussen Hu en Obama soepel te krijgen. Bij de Chinezen draait het bij het zakendoen om Guanxi, wederzijds vertrouwen in de vorm van een goede persoonlijke band. Zonder kun je geen zaken doen. Amerika en China hebben elkaar in wurggreep zo lijkt het. De Amerikanen staken zich de afgelopen jaren in de schulden en kochten spullen waar op staat: made in China. De Chinezen op hun beurt produceerden en exporteerden zich suf. Hun grote zak met dollars investeerden zij in Amerikaanse staatsobligaties. Gevolg: een onevenwichtigheid op de handelsbalans van de VS en China. Zo lang de Chinezen bereid zijn om de schuld van de Amerikanen te dragen is er niets aan de hand. Waarom zouden ze? China heeft er baat bij toch?.

Maar er gaan steeds vaker geluiden op dat de Chinese munt de yuan kunstmatig laag gehouden wordt. Dit zou als gevolg hebben dat de dure dollar de concurrentiepositie van de VS aantast en er zo al miljoenen banen zijn verdwenen in Amerika. Op den duur zouden er een handels- en valutaoorlog kunnen ontstaan tussen beide landen.

Amy Chua is een Amerikaanse en geboren uit Chinese ouders. Zij is hoogleraar aan de gerenommeerde Yale University. Bekendheid verwierf ze met het boek: Wereldrijk voor een dag. De opkomst en ondergang van hypermachten. Nu baart ze opnieuw opzien omdat ze in aanloop naar het Chinese staatsbezoek een artikel schreef in de The Wall Straat Journal met als kop: ‘Battle Hymn of the tiger mother.’ Daarin verkondigt zij dat de Chinese wijze van opvoeden superieur is aan die van Amerika. Waar Amerikanen werken aan het zelfvertrouwen van hun kinderen (way to go Brad!) zijn de Chinese tijgermoeders ongelofelijk hard voor hun kroost. Zelf is Chua ook een tijger voor haar dochters. Zij mogen geen tv kijken, geen computerspelletjes spelen, ze moeten uitmutend presteren op school en ook nog viool of piano spelen. Alleen met hard werken red je het en kom je vooruit in de wereld. Kortom het Chinese model is beter. In de VS heeft dit gezorgd voor flink debat. En de verwarring die is ontstaan over het model voor opvoeden kan ook gelden voor de rol van China op wereldtoneel. Is de macht van Amerika tanende en leidt het land aan zelfoverschatting? Waarom doet de Chinese economie het beter?

Misschien is het tijd voor een bila van Obama met de tijgermoeder.

Lees hier een artikel uit The New Times over de kwestie.

Kijk hier naar video met Chua. Prik even heen door de stoffige intro en de dito presentator. Het is een interview over haar eerste boek. Interessante materie.

Advertenties

Over Wilde Inkt

Mijn naam is Simon de Wilde en ik ben verhalenverteller. Zoals elk mens ben ik dol op nieuwtjes en goede verhalen. Het mooie is dat elke organisatie/persoon of bedrijf, groot of klein, een uniek verhaal heeft. Ik help u dat verhaal te vertellen om uw zichtbaarheid bij potentiële klanten te vergroten. Wat is uw verhaal? Ik ben dit blog gestart met schrijven over de wijk Overvecht, waar ik nog altijd met veel plezier en trots woon. Inmiddels gaan de blogs ook over contentmarketing en verhalende journalistiek. Uiteraard blijf ik ook parels uit Overvecht publiceren. Meer weten? LinkedIn http://nl.linkedin.com/in/simondewilde Website http://wilde-inkt.nl
Dit bericht werd geplaatst in Buiten Utrecht en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Bila met de tijgermoeder

  1. Pingback: Over Bol.com en de Long Tail | Dorpspomp Overvecht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s