Khadhafi in Overvecht?


Elke vrijdag loopt het storm bij de moskee Omar al Farouk in Overvecht. Mannen legden hun kleed om op te bidden buiten neer, ook als het regende. Inmiddels is het gebouw, dat vroeger een kerk was, flink uitgebreid. Nu blijkt dat de moskee deels draait op Libisch geld.

De parochie van de Emmaüskerk moest haar gebouw om financiële redenen in 1982 afstoten. Hier is nu het Islamitisch cultureel centrum gevestigd met de moskee Omar El Faroeq. Behalve gebedsdiensten zijn hier huiswerkklassen, lessen Arabisch en Nederlands voor vrouwen en koranles voor kinderen. Er is ook een peuterspeelzaal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afbeelding komt van de site van het utrechtsarchief.nl.

Dat las ik vanochtend in de Volkskrant. De krant schrijft dat het voortbestaan van de moskee geen gevaar loopt, daarbij moskeebestuurder Abdelmajid Khairoun citerend. Hoe het precies zit? De Libische zendingsorganisatie World Islamic Call Society (WICS) is de financiële weldoener van de moskee, maar staat los van Khadhafi en zijn regime.

De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) noemde WICS echter een verlengstuk van het regime van dolle hond uit Libië. Volgens de geheime dienst is de moskee in Overvecht de enige moskee in Nederland die banden heeft met Libië.

Petrodollars opstrijken

Begin jaren 80 schreven enkele Marokkanen uit Overvecht die geen cent te makken hadden bedelbrieven naar rijke Arabische landen maar ook Libië. WICS hapte toe en doneerde 2,5 miljoen gulden. Zo kon het pand aan de Winterboeidreef gekocht worden. WICS is een wereldwijde Libische zendingsorganisatie die de Libische versie van de islam over de wereld wil verspreiden. Wat dat ook moge zijn.

Voort wat hoort wat

Om waar te krijgen voor het geld stuurde Libië in 1991 een imam naar de moskee: Ahmed Ali Hadi. Omdat hij goed Engels sprak werd hij erg geliefd en verwierf hij veel invloed. Als een donderslag bij heldere hemel verklaarde de AIVD hem in 2000 tot ongewenst vreemdeling. Hij zou de moskee gebruiken als ambassade en zich bemoeien met het Lockerbie-proces in kamp Zeist. Tot 2000 draaide de moskee volledig op geld uit Libië.

Ook lagen er ‘Groene boekjes’ in de moskee en ging een delegatie op bezoek bij de leider in Tripoli. Volgens het bestuur van de moskee zijn de banden nu veel losser en zijn zij voor geld en financiering niet meer zo afhankelijk van de Libiërs.

Toekomst

Het is de vraag of de uitbouw van de moskee nu in gevaar komt en of zij hun eigen broek op kunnen houden. Het moskee bestuur beweert dat WICS een soort Rode Kruis is terwijl Libië-kenner Gerbert van der Aa liever spreekt van een wolf in schaapskleren.

De financiering van geloofsgemeenschappen is een interessante kwestie. Het is normaal om te collecteren bij de achterban. Maar wat nu als die niets bezit en armlastig is? Dan ga je in het geval van de moskee in Overvecht naar rijke oliestaten. En die willen op hun beurt invloed. Feitelijk betalen wij daar zelf voor, elke keer als wij onze tank volgooien. Daar sta je niet bij stil als je bij de benzinepomp staat.

Kadhafi en zijn fijne olievrienden

Over Wilde Inkt

Mijn woning staat in Overvecht. Inmiddels woon ik al zo'n drie jaar in de wijk. Met veel plezier. Een paar jaar geleden in mijn studententijd woonde ik er anti-kraak. Na een uitstapje naar Ondiep ben ik, inmiddels afgestudeerd, weer neergestreken in Overvecht. Sinds kort tik ik deze blog. Waarom? Omdat ik dat leuk vind om te doen. Ik houd mijn ogen open en dit deel ik met een ieder die het lezen wil. Het zijn simpele, alledaagse zaken die ik tegenkom als ik door Overvecht loop, fiets of rijd met de auto. Ja, mijn blog komt voort uit alles wat er gaande is in Overvecht. Lang geleden werd nieuws uitgewisseld bij de dorpspomp. Anno 2010 haal je het laatste nieuws van internet. Als je een nieuwtje hebt dat je wil delen kun je een reactie achterlaten of een e-mail sturen naar info@wilde-inkt.nl. Ook ben ik benieuwd naar meningen over de blog en suggesties om het beter te maken. Ik vind het ook leuk als je een gastblogpost wilt verzorgen. In Overvecht wonen 30.000 mensen, evenveel als in een middelgrote provinciestad. Veel van deze steden hebben een regionale editie van een dagblad. Overvecht is een wijk en heeft geen aparte nieuwsvoorziening. Aangezien de oplage van geprinte media al jaren onder druk staan en op het internet allerlei mogelijkheden zijn om je te uiten ben ik ook dit blog gestart. Een nieuwsvoorziening voor Overvecht. Mensen houden van verhalen en in Overvecht zijn genoeg verhalen te vinden. Tot slot ben ik onlangs gestart met mijn eigen bedrijf Wilde Inkt. Ik doe als journalist momenteel klussen voor Reed Elsevier Business, het Financieele Dagblad, Sprout en het Algemeen Dagblad. Je kunt ook een kijkje nemen op mijn zakelijk site: wilde-inkt.nl.
Dit bericht werd geplaatst in Overvecht en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Khadhafi in Overvecht?

  1. Pingback: Journalisten belaagd in Overvecht | Dorpspomp Overvecht

  2. Pingback: Paradijs in Overvecht | Dorpspomp Overvecht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s