Pensioen, iets voor later?


De inkt van het pensioenakkoord is nauwelijks droog of de achterban van een van de ondertekenaars begint te steigeren. In dit geval enkele bonden binnen vakcentrale FNV. De werkgeversorganisatie VNO-NCW en de andere werknemersorganisatie CNV kijken toe hoe FNV dit intern gaat oplossen. Is de positie van mevrouw Jongerius wel houdbaar? Je kunt je afvragen of dit akkoord over de pensioenen tussen de werkgevers en de werknemers nu wel een echt akkoord is? Maar dit gekrakeel is een politiek schouwspel in de polder dat het zicht op het onderliggende probleem belemmert.

Pensioenprobleem

De echte discussie gaat namelijk over de strijd tussen de generaties. Oudere generaties, zeg 55 plussers, profiteren riant van de pensioenafspraken zoals die door de fondsen zijn gemaakt in het verleden. Daartegenover staan de jongere generaties van 30 en 40 plussers die in hetzelfde pensioenfonds meedoen en die, als er niets gebeurt, nooit hetzelfde pensioenen zullen ontvangen. Wel de plichten maar niet de rechten.

Verslechterde situatie

Het pensioenstelsel is op zichzelf een uitstekend principe dat zijn wortels heeft in de periode na de Tweede Wereldoorlog. Maar in de loop der tijd is er een hoop verandert waardoor de fondsen grote olietankers zijn geworden die op ramkoers liggen. Er verandert echter niets tot weinig omdat de wil daartoe ontbreekt. Jonge mensen interesseert het weinig. Zij denken, een pensioen dat komt over 30 wel en daarover hoef ik nu niet na te denken. Van een vakbond zijn ze al helemaal geen lid. De 55-plusser daarentegen denkt, ik kan er bijna uit en het zal mij niet gebeuren dat dit me ontnomen wordt. De laatste groep is goed vertegenwoordigt in de vakbond. Ziedaar een deel van de ingrediënten voor de cocktail van stagnatie en rampspoed.

Dekkingsgraden

Een ander niet onbelangrijk ingrediënt zijn de pensioenreuzen zelf.  Zij beheren bedragen waar het je van gaat duizelen en zijn belangrijke spelers in de financiële wereld. Zij kunnen in de toekomst echter niet de beloftes nakomen van de uit te betalen pensioenen. De dekkingsgraden van de fondsen zijn gekelderd nadat de premies juist zijn gezakt in de loop van de jaren 90 toen de rendementen tijdelijk zeer goed waren. Er ontstaan tekorten die in praktijk niet weggewerkt kunnen worden. Daarom moet de AOW leeftijd omhoog naar 67, maar alleen dit is niet genoeg. De riante VUT en aanverwante regelingen moeten teruggedraaid en de pijn moet verdeeld worden tussen jong en oud. Dit betekent ook dat gepensioneerden solidair moeten zijn met betalers. Daarnaast moeten de pensioenfondsen eerlijk zijn in wat de deelnemers te wachten staat. Eerlijke en heldere taal.

Voorlopig is het nog niet zo ver.

Wat nu vreemd is, vind ik, is dat ondanks de aandacht voor het onderwerp via een boek en reportages van journalisten, het zo weinig leeft onder de mensen.

Meer lezen?

Wie meer wil lezen over dit onderwerp raad ik een boek van Maarten Pikaart aan. Hij schreef De pensioenmythe. Het boek geeft brede informatie over de totstandkoming van het pensioenstelsel en de spelers in het veld. Het is soms wat technisch maar zeer de moeite waard. Pikaart was een van oprichters van het Alternatief voor Vakbond dat zich inzet voor de (pensioen)rechten en belangen van jonge werknemers.

KRO’s Reporter schonk in november 2010 aandacht aan het onderwerp in de aflevering: ‘De grote pensioenroof.’ Bekijk hier de aflevering.

Ook Zembla deed begin 2011 een duit in het zakje met de aflevering ‘Het verdwenen pensieoengeld.’

Zoals de titels van beide afleveringen impliceren gaat het hier vooral om de financiële gaten en minder om de generatiekloof zoals bij Pikaart.

Over Wilde Inkt

Mijn naam is Simon de Wilde en ik ben verhalenverteller. Zoals elk mens ben ik dol op nieuwtjes en goede verhalen. Het mooie is dat elke organisatie/persoon of bedrijf, groot of klein, een uniek verhaal heeft. Ik help u dat verhaal te vertellen om uw zichtbaarheid bij potentiële klanten te vergroten. Wat is uw verhaal? Ik ben dit blog gestart met schrijven over de wijk Overvecht, waar ik nog altijd met veel plezier en trots woon. Inmiddels gaan de blogs ook over contentmarketing en verhalende journalistiek. Uiteraard blijf ik ook parels uit Overvecht publiceren. Meer weten? LinkedIn http://nl.linkedin.com/in/simondewilde Website http://wilde-inkt.nl
Dit bericht werd geplaatst in Overig en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s