Neelie Kroes #visistsiliconvalley


Eurocommissaris Digitale Agenda Neelie Kroes is op bezoek in San Francisco en Silicon Valley om te zien of Europa de voorwaarden kan scheppen om een eigen Silicon Valley te creëren. Zo bezocht zij dinsdag de in downtown San Francisco gevestigde incubator RocketSpace waar startende ondernemers kantoorruimte, kennis en ervaringen delen. Ik ontmoette er vandaag de Nederlandse ondernemers Valentin Smirnoff en Melvin Tercan. Voor mijn verhaal over Nederlandse entrepreneurs in Silicon Valley interviewde ik de heren van Tineypay en terloops vertelden ze mij dat mevrouw Kroes de dag er voor een kijkje kwam nemen. Ze zijn samen op de foto gegaan.

In antwoord op die vraag van Neelie Kroes grapte een Amerikaan of Europa dat wel zou moeten willen, 100 uur per week werken. Wat moet Europa dan doen om het succes van Silicon Valley te kopiëren? Nergens ter wereld zitten zo veel Venture Capitalists als hier en die willen allemaal graag investeren. Er zijn in de Bay Area een aantal topuniversiteiten gevestigd (Stanford, Berkeley) die talentvolle mensen opleiden. Daarnaast heeft San Francisco een magneetwerking op allerlei ondernemende en hoogopgeleide mensen uit de rest van de wereld. Ingenieurs, computerprogrammeurs en wie al niet meer zijn bereid hun land van herkomst te verlaten om de Amerikaanse droom na te jagen. Het idee dat je vanuit je garage een succesvol bedrijf uit de grond kunt stampen blijft aantrekken. Europa kan zelfs gunstige voorwaarden scheppen voor bedrijven op het gebied van wetten, belastingen en regelgeving. Maar een ding kan niet zo maar worden gekopieerd. De Amerikaanse ondernemersmentaliteit. Het idee dat je niet eerst een businessplan van 100 pagina’s moet schrijven maar gewoon begint met ondernemen. Dat is misschien wel de grootste ‘uitdaging’ voor mevrouw Kroes.  Zeker met de ambitieuze Lissabon agenda in het achterhoofd. In 2000 werd gesteld dat Europa in 2010 de meest dynamische, competitieve en innovatieve kenniseconomie ter wereld moest zijn. Het is 2011 en Europa is bezig het vege lijf te redden. Laten we hopen dat mevrouw Kroes slaagt in haar missie. Misschien dat ze eens moet gaan praten met Steve Blank, de ondernemersprofessor uit the Valley. Hij schrijft op zijn blog interessante dingen over ondernemen, startups en de juiste ecosystemen.

De incubator

Over Wilde Inkt

Mijn naam is Simon de Wilde en ik ben verhalenverteller. Zoals elk mens ben ik dol op nieuwtjes en goede verhalen. Het mooie is dat elke organisatie/persoon of bedrijf, groot of klein, een uniek verhaal heeft. Ik help u dat verhaal te vertellen om uw zichtbaarheid bij potentiële klanten te vergroten. Wat is uw verhaal? Ik ben dit blog gestart met schrijven over de wijk Overvecht, waar ik nog altijd met veel plezier en trots woon. Inmiddels gaan de blogs ook over contentmarketing en verhalende journalistiek. Uiteraard blijf ik ook parels uit Overvecht publiceren. Meer weten? LinkedIn http://nl.linkedin.com/in/simondewilde Website http://wilde-inkt.nl
Dit bericht werd geplaatst in Buiten Utrecht en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s