Literaire prijs voor zin over Overvecht


Schrijver Peter Buwalda, die op het moment furore maakt met zijn debuutroman Bonita Avenue en genomineerd is voor een trits aan literaire prijzen waaronder de prestigieuze Librisprijs, won met een zin over Overvecht de Tzum-prijs. Het is volgens het literaire blog de mooiste zin die er in het afgelopen jaar is verschenen in de Nederlandse letteren. De zin gaat over de wijk Overvecht en bereid u voor, het is niet een al te opbeurende beschrijving van de wijk. Volgens de jury kijk je als je met de trein op station Overvecht aankomt na het lezen van de zin nooit meer met de dezelfde ogen tegen de wijk aan.

Hier is de zin die terug te vinden is op pagina 341:

Hij was verpieterd op de kamer die hij huurde bij zijn oudtante in Overvecht, een buitenwijk met asbestflats, ‘dreven’ in plaats van ’straten’, en een eigen station met twee sporen om op te gaan liggen.

En hieronder nog de toelichting van de jury.

Als er ergens een plek bestaat om te verpieteren, dan is er geen betere plek denkbaar dan Overvecht. De beschrijving die Buwalda geeft van dat deel van Utrecht is een optelsom van droefheid. Het ‘verpieteren’ is al mooi, maar in combinatie met een gehuurde kamer bij een oudtante (een wezen erger dan een gewone tante) slaat de treurigheid al toe. Ook het woord ‘asbestflats’ heeft een zelfstandige schoonheid, vooral in de uitspraak, maar dat die flats ook nog in een buitenwijk staan, maakt het geheel extra deerniswekkend. De wijk zelf probeert er nog wat van te maken door straten dreven te noemen, maar zelfs de woorden lijken in deze wijk vals te zijn. De conclusie van de zin is dan ook, ondanks de eufemistische formulering, meer dan duidelijk.

Het prijzengeld bedraagt 1 euro per woord en een beeld. De zin telt 35 woorden dus Peter Buwalda kan zichzelf trakteren op een kopje koffie. Misschien een idee om dat in Overvecht te komen drinken? Kan hij inspiratie opdoen voor meer mooie zinnen. Lees hier een recensie van de roman.

Over Wilde Inkt

Mijn naam is Simon de Wilde en ik ben verhalenverteller. Zoals elk mens ben ik dol op nieuwtjes en goede verhalen. Het mooie is dat elke organisatie/persoon of bedrijf, groot of klein, een uniek verhaal heeft. Ik help u dat verhaal te vertellen om uw zichtbaarheid bij potentiële klanten te vergroten. Wat is uw verhaal? Ik ben dit blog gestart met schrijven over de wijk Overvecht, waar ik nog altijd met veel plezier en trots woon. Inmiddels gaan de blogs ook over contentmarketing en verhalende journalistiek. Uiteraard blijf ik ook parels uit Overvecht publiceren. Meer weten? LinkedIn http://nl.linkedin.com/in/simondewilde Website http://wilde-inkt.nl
Dit bericht werd geplaatst in Overvecht en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Literaire prijs voor zin over Overvecht

  1. Tessa zegt:

    Goh, ik denk toch niet dat ik anders tegen Overvecht aankijk na het lezen van die zin.

  2. jos de putter zegt:

    Leuk cursiefje, goed geschreven..

  3. Pingback: Overvecht als literaire bijzin | Dorpspomp Overvecht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s