ZZP’ers verstoppen zich graag


Update: Op FD.nl is ‘De ZZP’er vaart wel bij de nieuwe crisis’ het meest gelezen artikel. De strekking is dat bedrijven somber zijn, blijkens onderzoek uit de Kamers van Koophandel, en mensen ontslaan om een nieuwe crisis voor te zijn. Omdat er nog wel werk is worden ZZP’ers ingehuurd. Zij draaien meer omzet en zo wordt verondersteld, meer winst. Voor zo lang het duurt want als er geen werk mee is is de ZZP’er zijn opdracht kwijt. Het is nog een voorbeeld van een onderzoek dat rondzingt in de media. En sluit mooi aan op onderstaande tekst.

Altijd leuk die onderzoekjes in de media. Op Nu.nl staat al de hele dag een bericht met als kop ‘Meeste ZZP’ers tevreden.’ 2200 zelfstandigen werden ondervraagd in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken. Tussen neus en lippen door staat in de tweede zin dat slechts 1 op 8 op zoek is naar een vaste baan. Pardon? Er zijn 750.000 ZZP’ers die staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dat betekent dat bijna 100.000 mensen bij het werkloosheidscijfer opgeteld kunnen worden. Op hoeveel je dan precies uitkomt weet ik niet precies maar als je dan op 10 procent uitkomt verbaasd dit me niets. Een sterk staaltje van verborgen werkloosheid. Het zijn deze mensen die de crisis opvangen. Zij werken zich in een slag in rondte voor een karig loon dat vaak tegen het minimum inkomen aanzit of daaronder ligt. Ook hebben zij vaak geen arbeidsongeschiktheidsverzekering en sparen ze niet voor later. Kom je zonder opdrachten te zitten? Dan mag je niet gebruik maken van de sociale vangnetten en teer je in op je eigen vermogen. Vanochtend las ik in de Volkskrant een kort nieuwsberichtje over een uitzending van Nieuwsuur van afgelopen zaterdag. Daarin wordt hetzelfde rapport aangehaald maar daar wordt niet het aspect van tevredenheid van de zelfstandigen gekozen als leidraad, maar die van de verkapte werkloosheid. Hoogleraar Grapperhaus maakt zich sterk voor een sociaal vangnet voor ZZP’ers, Kamerleden maken zich zorgen en minister Kamp laat nog een onderzoek doen. Dit maal naar mate waarin ZZP’ers zich verzekeren of niet. Eind 2012 moet het klaar zijn. Dan is het direct voer voor de media.

Zelf achtte ik het vandaag nodig om een opiniestuk te schrijven over freelance journalisten. Op Villamedia.nl, de site voor journalistiek Nederland, schreef iemand een tijdje terug dat de journalistiek baat heeft is bij meer freelancers en dat de crisis daarom een zegen is. Het punt van het artikel miste ik en omdat ik merk dat er juist te veel journalisten zijn zorgt dit dat de tarieven onder druk komen te staan. Het is lastig om je boterham te verdienen als een opdrachtgever je 0,25 cent per woord betaalt. En dan zijn er ook nog mensen die het voor nog minder doen. Vandaar mijn stuk.

Over Wilde Inkt

Mijn naam is Simon de Wilde en ik ben verhalenverteller. Zoals elk mens ben ik dol op nieuwtjes en goede verhalen. Het mooie is dat elke organisatie/persoon of bedrijf, groot of klein, een uniek verhaal heeft. Ik help u dat verhaal te vertellen om uw zichtbaarheid bij potentiële klanten te vergroten. Wat is uw verhaal? Ik ben dit blog gestart met schrijven over de wijk Overvecht, waar ik nog altijd met veel plezier en trots woon. Inmiddels gaan de blogs ook over contentmarketing en verhalende journalistiek. Uiteraard blijf ik ook parels uit Overvecht publiceren. Meer weten? LinkedIn http://nl.linkedin.com/in/simondewilde Website http://wilde-inkt.nl
Dit bericht werd geplaatst in Overig en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op ZZP’ers verstoppen zich graag

 1. rstinissen zegt:

  Simon,
  Het is spijtig dat de markt de journalist op dit moment niet die inkomsten biedt die hij of zij wellicht verdient. Om het probleem in een breder kader te stellen is het misschien interessant na te gaan hoe de journalist in het verleden of in het buitenland verdient. En waarom bij andere beroepen juist exorbitante uurtarieven gevraagd kunnen worden (denk aan advocatuur en in de consultancy).

  • Wilde Inkt zegt:

   Ha Remko,

   Dat is een interessant punt dat je aanstipt. Uit een van de reacties via Twitter linkte iemand naar een onderzoek uit België. Dat ging over de hoogte van inkomens van freelance journalisten. Ik zou inderdaad wel willen weten wat mensen in Duitsland, Frankrijk et cetera verdienen. Wat hier ook meespeelt is dat freelancers outsiders zijn en de markt op zijn zachtst gezegd niet zo goed is. Als je als journalist insider bent kun je best een goed inkomen hebben overigens.
   Advocaat is een beschermd beroep. Misschien dat dit meehelpt aan de uurtarieven?
   Groet,
   Simon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s