Gedwongen verhuizing, de geschiedenis van een Romafamilie


Rond het middaguur hoorde ik de advocaat van de gemeente Utrecht zijn pleidooi houden in het kort geding dat is aangespannen tegen de Romafamilie Nicolich. Aanstaande woensdag doet de rechter uitspraak en zal blijken of de eis van de gemeente het haalt: vertrek van de familie uit de woning in De Meern dat eigendom is van de gemeente.

Het was voor het eerst sinds het afronden van mijn journalistiekopleiding in 2008 dat ik een kijkje nam in de rechtbank. Het was een mooi schouwspel. Na de ingang melden bij de receptie en je legitimatie laten zien. Dan controle, net als op Schiphol riem af, spullen in een bakje en door de scanner.

Dan naar de informatiebalie om te vragen of er internet is. Nee. Wel een persruimte met vaste desktops en internet. Op de vierde verdieping is het wachten tot de zaak begint. Langzaam druppelen de journalisten binnen, ze staan bij elkaar te kletsen. Als de advocaat binnenkomt gaat een journalist een praatje maken. Agenten verschijnen en dan gaat de deur van de rechtszaal open. De bode meldt dat we naar binnen mogen.

De gedaagde partij is afwezig en heeft slechts een reactie gegeven via de media. De zaak wordt bij verstek behandeld. De gemeente wil dat de overlast gevende Romafamilie uit het huis vertrekt. De advocaat van de gemeente steekt van wal en gaat eerst in op het feit dat we in een mediacratie leven en dat er veel onjuiste informatie via de pers naar buiten is gekomen.

Het is een interessante zaak en het is jammer dat de familie Nicolich of hun advocaat niet aanwezig was. De advocaat kon een en ander rechtbreien omdat de gemeente niet wenste te reageren op onjuistheden in de media. Ook wilde de gemeente het spel dat de Romafamilie via de pers speelde niet meespelen.

Er is geen sprake van een huurcontract zoals in de pers wordt gesuggereerd. Het is een woonovereenkomst zonder de rechten van een huurcontract. De overeenkomst die de gemeente ziet als een laatste kans en een teken van coulance, liep 1 januari 2012 af. Sindsdien weigert de familie, alsmede door bedreigingen, te verkassen en heeft officieel niet gereageerd. Vanwege de negatieve berichtgeving kan de gemeente het huis niet verkopen.

Daarnaast, maar dit is van secundair belang, blijkt dat de familie de afspraak dat zij zich gedeisd zouden houden niet heeft nagekomen. Er is zelfs uitkeringsfraude geconstateerd. Verder deed de advocaat een boekje open over het verleden van de familie. Een beerput.

Na afloop stond mr. Bernard Tomlow, de advocaat van de gemeente, de pers te woord. Hij genoot van de vragen die pers stelde want hij staat boven aan de informatiepiramide. Ik ging het pershok in om een stukje te tikken voor mijn opdrachtgever Novum Nieuws. Het stukkie haalde de voorpagina van Nu.nl. Toch leuk voor een vrijdagmiddag.

De familie is sinds de jaren tachtig al zeven maal uit een woning gezet en de woningbouwcorporaties willen niets meer met de familie te maken hebben. Ook werd bekend dat de gemeente na 2009, toen de familie dakloos dreigde te worden, voor enkele duizenden euro’s heeft betaald aan woonkosten aan bungalowparken en hotels. Op het forum van nu.nl wordt er schande van gesproken en de hele geschiedenis is stof voor een mooie grote achtergrondreportage als je het mij vraagt.

Over Wilde Inkt

Mijn naam is Simon de Wilde en ik ben verhalenverteller. Zoals elk mens ben ik dol op nieuwtjes en goede verhalen. Het mooie is dat elke organisatie/persoon of bedrijf, groot of klein, een uniek verhaal heeft. Ik help u dat verhaal te vertellen om uw zichtbaarheid bij potentiële klanten te vergroten. Wat is uw verhaal? Ik ben dit blog gestart met schrijven over de wijk Overvecht, waar ik nog altijd met veel plezier en trots woon. Inmiddels gaan de blogs ook over contentmarketing en verhalende journalistiek. Uiteraard blijf ik ook parels uit Overvecht publiceren. Meer weten? LinkedIn http://nl.linkedin.com/in/simondewilde Website http://wilde-inkt.nl
Dit bericht werd geplaatst in Utrecht en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s