Stapje voor stapje gaat het beter met Overvecht


 

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bracht recent een tweede voortgangsrapportage uit over de veertig aandachtswijken/vogelaarwijken/krachtwijken/kanswijken. Hier de conclusie over de Utrechtse wijken, een op een gekopieerd.

Er kan geconcludeerd worden dat de Utrechtse aandachtswijken nog veel achterstanden hebben op het stedelijk gemiddelde, maar dat langzaam positieve resultaten zichtbaar worden als het gaat over werken, leefbaarheid en integratie.

Wonen
Binnen het thema Wonen en leefbaarheid zijn de ontwikkelingen op het gebied van wonen nog niet zo positief. Sinds de start van de wijkenaanpak is alleen de achterstand op het stedelijk gemiddelde verkleind voor wat betreft het aandeel sociale huurwoningen. Voor de verkoopprijzen van de woningen, het aandeel kleine en meergezinswoningen is de afstand met het stedelijk gemiddelde juist toegenomen. De afstand tot het stedelijk gemiddelde is wat betreft Leefbaarheidsscore nauwelijks gewijzigd, maar de Leefbaarometerscore voorzieningenniveau heeft nu een kleinere afstand tot het stedelijk gemiddelde dan in 2006.

Leren
De ontwikkeling van de Utrechtse aandachtswijken op het thema Leren is redelijk goed. Hoewel de achterstand van de aandachtswijken is toegenomen wat betreft het aandeel voortijdige schoolverlaters, zijn de achterstanden op de Citotoets licht verbeterd.

Werk en inkomen
De aandachtswijken in Utrecht ontwikkelen zich positief binnen het thema Werken. Vier van deze zes indicatoren hebben zich verbeterd. Deze positieve ontwikkelingen zijn echter beperkt. Waar de mensen verder van de arbeidsmarkt af staan zien we juist dat de achterstanden verder oplopen (de langdurige bijstands- en arbeidsongeschiktheids- uitkeringen). Waar het echter gaat om inkomsten uit werk, niet-werkend werkzoekenden en werkloosheidsuitkeringen, wordt de afstand tussen de aandachtswijken in Utrecht en de stad als geheel iets minder, ondanks dat de economische conjunctuur niet meewerkt.
Hoewel het thema Werken zich aardig positief ontwikkelt, zien we dit niet direct terug bij het thema Inkomen en schuldenproblematiek. Het aantal gestarte schuldsaneringen laat een forse daling zien, maar het verschil met het stedelijk gemiddelde bij het aandeel wanbetalers van de zorgverzekeringspremie en het aandeel lage inkomens neemt toe. We zagen ook dat de personen die zich vestigen in een van de Utrechtse
514aandachtswijken vooral mensen met lage inkomens zijn. De midden- en hoge inkomensgroepen trekken vaker de aandachtswijken uit.

Veiligheid
Het thema Veiligheid laat een ongunstige ontwikkeling zien. De Leefbaarheidsscore voor overlast en veiligheid ligt lager dan het stedelijk gemiddelde. Hoewel de score in de wijken zelf licht gestegen is, is de Leefbaarheidsscore voor overlast en veiligheid in Utrecht als geheel sneller gestegen. Hierdoor is de positie van de aandachtswijken verslechterd.

Gezondheid
Op het gebied van Gezondheid lijken de ontwikkelingen gunstig. In de Utrechtse aandachtswijken daalt het medicijngebruik terwijl in Utrecht als geheel het gebruik van medicatie niet verandert. Voor de pasgeborenen een extra zorgbehoefte zien we dat de afstand tot het stedelijke gemiddelde afneemt. In zowel de aandachtswijken als in de stad neemt het aandeel pasgeborenen met een extra zorgbehoefte echter enigszins toe. In de stad als geheel iets meer dan in de aandachtswijken, waardoor de ontwikkeling positief lijkt.

Integratie
Tot slot zijn de ontwikkelingen op het vlak van integratie deels positief. De verschillen tussen niet-westerse allochtonen en autochtonen zijn in de Utrechtse aandachtswijken kleiner dan in de stad als geheel. Bovendien is de positie van niet-westerse allochtonen ten opzichte van autochtonen in de aandachtswijken voor de meeste indicatoren verbeterd ten opzichte van de start van de wijkenaanpak. Daar tegenover staat dat de verschillen in de stad als geheel sneller kleiner werden voor de meeste indicatoren. Alleen voor de langdurige bijstand bleven de verschillen tussen aandachtswijken en stad stabiel.

Over Wilde Inkt

Mijn naam is Simon de Wilde en ik ben verhalenverteller. Zoals elk mens ben ik dol op nieuwtjes en goede verhalen. Het mooie is dat elke organisatie/persoon of bedrijf, groot of klein, een uniek verhaal heeft. Ik help u dat verhaal te vertellen om uw zichtbaarheid bij potentiële klanten te vergroten. Wat is uw verhaal? Ik ben dit blog gestart met schrijven over de wijk Overvecht, waar ik nog altijd met veel plezier en trots woon. Inmiddels gaan de blogs ook over contentmarketing en verhalende journalistiek. Uiteraard blijf ik ook parels uit Overvecht publiceren. Meer weten? LinkedIn http://nl.linkedin.com/in/simondewilde Website http://wilde-inkt.nl
Dit bericht werd geplaatst in Overvecht en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s