Denkend aan de vakbond


DSC_0003

Vanuit mijn woning in Overvecht heb ik uitzicht op de torenflat waar het CNV zetelt. Op het eerste gezicht lijkt alles pais en vree. Maar binnen borrelt het want de vakbonden hebben te maken interne strubbelingen veroorzaakt door grote maatschappelijke veranderingen. Dit geldt voor de CNV, maar zeker ook voor het FNV.
Lid van de vakbond ben ik ook, maar niet van het CNV. Toen ik als journalist aan de slag ging werd ik eigenlijk zonder na te denken lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), een van de zoveel vakcentrales die onderdeel zijn van het FNV. Zelf keek ik toentertijd helemaal niet aan tegen de NVJ als een vakbond, in mijn beleving was het veel meer een brancheorganisatie of iets dergelijks. Ik was passief lid, ontving het ledenblad (Villamedia Magazine) en betaalde keurig contributie. Zoals de meeste vakbondsleden denk ik. Want dankzij mijn jaarcontract had ik weinig reden tot klagen en ik nam de hoge contributie (je betaalt naar draagkracht) voor lief. De belangen werden goed behartigd.
Later werd ik freelancer en toen ging mijn contributie omlaag, de in dit geval positieve keerzijde van solidariteit. Mijn visie op de vakbond veranderde echter ook. Het viel me op hoe weinig aandacht de NVJ schonk aan de belangen van freelancers en jongen mensen. In de praktijk vallen die twee veelal samen vanwege de slechte markt. Het zwaartepunt ligt bij het vertegenwoordigen van de achterban en dat zijn nu eenmaal oudere journalisten in loondienst. Inmiddels heeft de NVJ 2013 uitgeroepen tot het jaar van de freelancer en doet zij er van alles aan om de positie van deze groep onder de aandacht te brengen en te verstevigen waar mogelijk. Tot nu toe levert het ondanks alle inspanningen weinig concrete resultaten op.
De situatie van de NVJ is geen uitzondering. Het raakt de kern van het probleem voor de vakbond. Om ook in de toekomst een rol te kunnen spelen moeten zij jongeren aan zich weten te binden. De flexwerker maakt een zeer aanzienlijk deel uit van de Nederlandse arbeidsmarkt anno 2013. De vakbonden moeten niet alleen die jongeren en flexwerkers aan zich weten te binden maar ook hun belangen vertegenwoordigen, ook als staat dit haaks op de belangen van de oudere werknemers met een vast contract.
Dat de vakbond hiermee al een poos worstelt is overduidelijk. De 1,2 miljoen leden van het FNV mochten recent stemmen voor een nieuwe leider. Slechts 7 procent bracht uiteindelijk een stem uit, waaronder de auteur van deze blog. De verklaring is dat de meeste leden zullen passief lid zijn en zij willen de status quo behouden. Aan de nieuwe leider Ton Heerts is het nu om de kar te trekken. Geen gemakkelijke taak met al die verschillende belangen en speelvelden. Als hij een goed verhaal heeft moet hij een eind kunnen komen.

Advertenties

Over Wilde Inkt

Mijn naam is Simon de Wilde en ik ben verhalenverteller. Zoals elk mens ben ik dol op nieuwtjes en goede verhalen. Het mooie is dat elke organisatie/persoon of bedrijf, groot of klein, een uniek verhaal heeft. Ik help u dat verhaal te vertellen om uw zichtbaarheid bij potentiële klanten te vergroten. Wat is uw verhaal? Ik ben dit blog gestart met schrijven over de wijk Overvecht, waar ik nog altijd met veel plezier en trots woon. Inmiddels gaan de blogs ook over contentmarketing en verhalende journalistiek. Uiteraard blijf ik ook parels uit Overvecht publiceren. Meer weten? LinkedIn http://nl.linkedin.com/in/simondewilde Website http://wilde-inkt.nl
Dit bericht werd geplaatst in Overvecht en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s