Overvecht als literaire bijzin


IMG_3720

Eerder schreef ik een blog over Bonita Avenue, het boek van schrijver Peter Buwalda. Hij won destijds de Tzum-prijs, voor de mooiste literaire zin van het jaar in de Nederlandse letteren. Inmiddels ben ik begonnen aan het boek en de prijswinnende zin ben ik ook al tegengekomen, inderdaad op pagina 341. Ik moet zeggen dat het boek leest als een trein en dat er veel meer mooie zinnen in staan. Het is een goed verhaal met prachtige scenes en ergens doet het denken een Amerikaanse auteur als Paul Auster of Philip Roth. Die zijn ook goed in vertellen en dat kun je van veel Nederlandse schrijvers niet zeggen.

Hij was verpieterd op de kamer die hij huurde bij zijn oudtante in Overvecht, een buitenwijk met asbestflats, ‘dreven’ in plaats van ’straten’, en een eigen station met twee sporen om op te gaan liggen.

En hieronder nog de toelichting van de jury.

Als er ergens een plek bestaat om te verpieteren, dan is er geen betere plek denkbaar dan Overvecht. De beschrijving die Buwalda geeft van dat deel van Utrecht is een optelsom van droefheid. Het ‘verpieteren’ is al mooi, maar in combinatie met een gehuurde kamer bij een oudtante (een wezen erger dan een gewone tante) slaat de treurigheid al toe. Ook het woord ‘asbestflats’ heeft een zelfstandige schoonheid, vooral in de uitspraak, maar dat die flats ook nog in een buitenwijk staan, maakt het geheel extra deerniswekkend. De wijk zelf probeert er nog wat van te maken door straten dreven te noemen, maar zelfs de woorden lijken in deze wijk vals te zijn. De conclusie van de zin is dan ook, ondanks de eufemistische formulering, meer dan duidelijk.

Over Wilde Inkt

Mijn naam is Simon de Wilde en ik ben verhalenverteller. Zoals elk mens ben ik dol op nieuwtjes en goede verhalen. Het mooie is dat elke organisatie/persoon of bedrijf, groot of klein, een uniek verhaal heeft. Ik help u dat verhaal te vertellen om uw zichtbaarheid bij potentiële klanten te vergroten. Wat is uw verhaal? Ik ben dit blog gestart met schrijven over de wijk Overvecht, waar ik nog altijd met veel plezier en trots woon. Inmiddels gaan de blogs ook over contentmarketing en verhalende journalistiek. Uiteraard blijf ik ook parels uit Overvecht publiceren. Meer weten? LinkedIn http://nl.linkedin.com/in/simondewilde Website http://wilde-inkt.nl
Dit bericht werd geplaatst in Overvecht en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s