Versplintering lokale politieke partijen/Gemeenteraadsverkiezingen Utrecht


IMG_4130 IMG_4038 IMG_4037Update:

Inmiddels zijn we wat dichter bij de datum van de gemeenteraadsverkiezingen. Dat er veel partijen meedoen is inmiddels ook op de borden voor de verkiezingsposters duidelijk want het is dringen geblazen met 17 partijen die meedoen in Utrecht. Waar je gewend bent om de traditionele partijen te zien, zijn er nu dus een hoop nieuwe gezichten, waaronder twee ouderenpartijen: de opa en de opu. Zoals gezegd is er de partij voor studenten en starters, maar er is meer. Het opvallendst vind ik zelf de Partij Vrij Utrecht die niet alleen qua naam, maar ook qua logo sterk doet denken aan de PVV van Geert Wilders.

Verschillende media berichten recent over de trend dat lokale politieke partijen moeite hebben om voldoende kandidaat-raadsleden te vinden. In de grotere gemeenten valt het nog mee, maar met name in kleine gemeenten is de spoeling dun, om over de kwaliteit van de kandidaat-raadsleden nog maar te zwijgen. Simpelweg omdat er weinig interesse is. Een veelgehoorde reden hiervoor is dat de vergoeding die tegenover een raadslidmaatschap staat relatief laag is en de tijd die je er in moet steken groot. Je moet wel maatschappelijk geëngageerd zijn, en ja dat gaat verder dan alleen de raadsvergadering bijwonen en stemmen volgens de fractielijn. Je moet ook de buurten en wijken in om je oor te luister te leggen op je vrije avonden en in het weekend. Wie rijk wil worden moet niet aan de slag gaan als raadslid. Tenzij je een soort Jos van Rey wil worden natuurlijk. Alle gekheid op een stokje.

Nu gemeenteraadsverkiezingen voor de deur staan, plakken de partijen hun verkiezingsposters weer op de daartoe geplaatste houten aanplakborden. Bij mij in de buurt staat er ook eentje en ik vind het altijd interessant om te zien welke partij als eerste zijn biljet opplakt. Dit maal hingen er ineens een aantal, wie als eerste was weet ik helaas niet, maar ik vermoed D66 want die zijn altijd snel in Overvecht. Naast de posters van D66, de VVD, de PvdD en GroenLinks hing een vreemde eend in de bijt. Student & Starter is een nieuwe partij die in Utrecht meedoet. Ook dit past in een trend waarover actualiteitenprogramma Een Vandaag recent berichtte. De versplintering van de gemeentepolitiek. Als voorbeeld werd de gemeente Almelo gegeven waar dit keer maar liefst 16 partijen meedoen in de strijd om 35 zetels. Momenteel is de gemeenteraad in Almelo samengesteld uit al 14 partijen. Reken maar uit hoeveel zetels elke partij dan heeft. De kritiek is dat het door deze versplintering steeds lastiger wordt om coalities te smeden. Er gaan stemmen op om een kiesdrempel in te voeren van vijf procent zoals in Duitsland ook het geval is.

Ik ben benieuwd of de Student & Starter een zetel weet te bemachtigen. Het lijkt een one issue partij, al vinden ze zelf van niet, en zoals vaak het geval is met deze partijen behartigen ze slechts de belangen van een klein deel van de bevolking. Al vindt de partij dat de vijver waaruit zij vissen met ongeveer een vijfde van het totale Utrechtse electoraat groot genoeg is. We zullen het 19 maart weten.

Over Wilde Inkt

Mijn naam is Simon de Wilde en ik ben verhalenverteller. Zoals elk mens ben ik dol op nieuwtjes en goede verhalen. Het mooie is dat elke organisatie/persoon of bedrijf, groot of klein, een uniek verhaal heeft. Ik help u dat verhaal te vertellen om uw zichtbaarheid bij potentiële klanten te vergroten. Wat is uw verhaal? Ik ben dit blog gestart met schrijven over de wijk Overvecht, waar ik nog altijd met veel plezier en trots woon. Inmiddels gaan de blogs ook over contentmarketing en verhalende journalistiek. Uiteraard blijf ik ook parels uit Overvecht publiceren. Meer weten? LinkedIn http://nl.linkedin.com/in/simondewilde Website http://wilde-inkt.nl
Dit bericht werd geplaatst in Overvecht, Utrecht en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Versplintering lokale politieke partijen/Gemeenteraadsverkiezingen Utrecht

  1. Pingback: Zelf de groenvoorziening bijhouden? | Dorpspomp Overvecht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s