Blogger Overvecht krijgt zweepslagen


De Overvechtse blogger Wilde Inkt heeft vrijdag in de Utrechtse wijk Overvecht 50 zweepslagen toegediend gekregen voor een publiek van enkele honderden personen bij een moskee. Wilde Inkt heeft een straf van 10 jaar cel, ruim 200.000 euro boete en 1.00 zweepslagen omdat hij de religieuze autoriteiten had bespot op zijn website Dorpspomp Overvecht. Ook werd hij veroordeeld wegens cybercrime, godslastering en het niet gehoorzamen van zijn vader. Het toedienen van de zweepslagen gebeurt in porties van 50, met telkens minstens een week ertussen. Volgens getuigen was Wilde Inkt vrijdag zichtbaar gewond door de zweepslagen op zijn rug en benen, maar was hij wel in staat terug te lopen naar de auto die hem terugbracht naar de gevangenis, zo meldt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

Halve waarheden

Natuurlijk is bovenstaande bericht niet waar, althans niet helemaal. Ik las dit bericht vandaag in de Volkskrant en verving Saudi-Arabie door Overvecht en de naam van blogger Raif Bawadi door die van mijzelf. Dit om aan te geven hoe bizar het bericht eigenlijk is. Zweepslagen is behoorlijk middeleeuws. Barbaars. En waarom? Omdat-ie, onder meer, zijn vader niet gehoorzaamde.

Aanslag Parijs

Net als de aanslag in Parijs valt dit in de categorie aanval op de vrijheid van meningsuiting. In het FD las ik vandaag een interessante column van hoogleraar filosofie Rene ten Bos. Hij reflecteert op de platitude die de woorden ‘aanval op de vrijheid van meningsuiting’ ook wel vormen. Hij graaft daarom iets dieper en komt uit bij John Stuart Mill, de grote utilitarische filosoof die in 1859 het befaamde boek On Liberty uitgaf. Daarin betoogt Mills dat er ‘vanuit ethische overtuiging de meest volledige vrijheid van expressie en discussie moeten bestaan, hoe immoreel men beide ook vindt.’

Radicaal standpunt

Ten Bos merkt op dat dit een radicaal standpunt is. Immers, ook zeer abjecte standpunten moeten tot uiting gebracht kunnen worden. Iedereen kan zeggen wat ie wil. Als iedereen vindt dat pindakaas verboden moet worden en ik de enige ben die vindt dat pindakaas niet verboden moet worden omdat ik dat zo lekker vindt, dan heeft de mensheid niet het recht om mij het zwijgen op te leggen. Net zomin als ik dat recht heb om de rest het zwijgen op te leggen.

Recht op geluk en onderwijs

Even verderop graaf Ten Bos nog iets dieper. Mills verdedigde de vrijheid van meningsuiting omdat dit bijdraagt aan waarheidsvinding en daar kan een open samenleving niet zonder. Critici noemen dit naïef. Zij wijzen op nog iets diepers: het gaat om het idee dat dit het fundament vormt van alle andere mooie ideeën die we algemeen verzamelen onder de rechten van de mens. Het is zonder vrijheid van meningsuiting niet hard te maken dat iedereen het recht op geluk en onderwijs heeft. Dit verklaart de angst omdat ons waardensysteem in stukjes verbrokkelt.

Fysieke en mentale pijn

Het laatste stuk van zijn column is ook interessant. Een kogel doet fysiek pijn. Woorden doen mentaal pijn. En de overheid heeft de taak om haar burgers te beschermen. Maar hoe bescherm je burgers tegen mentale pijn? We zijn bereid om in onze samenleving pijn te accepteren. Het is alleen de vraag hoe dit rechtvaardig gebeurt?

Over Wilde Inkt

Mijn naam is Simon de Wilde en ik ben verhalenverteller. Zoals elk mens ben ik dol op nieuwtjes en goede verhalen. Het mooie is dat elke organisatie/persoon of bedrijf, groot of klein, een uniek verhaal heeft. Ik help u dat verhaal te vertellen om uw zichtbaarheid bij potentiële klanten te vergroten. Wat is uw verhaal? Ik ben dit blog gestart met schrijven over de wijk Overvecht, waar ik nog altijd met veel plezier en trots woon. Inmiddels gaan de blogs ook over contentmarketing en verhalende journalistiek. Uiteraard blijf ik ook parels uit Overvecht publiceren. Meer weten? LinkedIn http://nl.linkedin.com/in/simondewilde Website http://wilde-inkt.nl
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s