Vers voor de klas: Bliksemstage


Met twee docenten en zeven leerlingen staan we in Overvecht bij de halte op de bus te wachten. De buschauffeur vindt dat we niet hoeven te betalen als hij ziet dat we een briefje van vijftig euro in onze hand hebben. ‘Dat is te veel gestempel.’

Op Utrecht Centraal stappen we over. Van het busstreekstation langs het stadskantoor door de nieuwe stationshal naar de reguliere bussen. De kaartjesautomaat accepteert ook al geen biljetten van vijftig. Gelukkig is de man van de Kiosk behulpzaam met wisselen als ik hem vertel over mijn leerlingen.

De tweede etappe leidt ons naar de Lage Weide, een industrie- en bedrijfsterrein aan de andere kan van het Amsterdam-Rijnkanaal. Daar zitten medewerkers van het Tolk- en Vertaalcentrum Nederland op ons te wachten.

Helaas rijdt de buschauffeur een halte te ver. ‘Moeten we dat hele stuk lopen, meester?’ Ja dus. Eenmaal binnen gaan we snel aan de slag: Jas uit, telefoons weg, kauwgom uit en een hand geven, zegt de andere meester.’ Net een normale les.

Onze leerlingen gaan zitten aan een grote vergadertafel op wieltjes. Ietwat ongemakkelijk kijken ze in de richting van de twee vertaalsters Frans, iemand van Jinc, de organisatie die dit organiseert voor de scholieren, en een dame van het bovengenoemde vertaalbedrijf. Na de bedrijfspresentatie en een rollenspel mogen de leerlingen aan de slag met olieverf en een doek van canvas. ‘Passen jullie op met de stoelen, die zijn net nieuw,’ zegt een van de dames. ‘We kunnen een mooie stippenstoel maken,’ grapt een van de leerlingen.

Maar eerst is er nog de vraag: hebben jullie zelf ervaring met tolken en welke talen spreken ze bij jullie thuis? Spaans, Arabisch, Eritrees, Engels, Turks en Marokkaans, komen voorbij. En ja, een van de leerlingen heeft wel getolkt voor haar vader. Die sprak destijds de taal niet. ‘Dat was moeilijk.’

De opdracht voor de leerlingen luidt: maak een schilderij dat de toekomst voor het tolken en vertalen uitbeeldt. Alles mag en kan en laat je vooral inspireren door sciencefiction, klinkt de uitleg.

Tweede andere scholen hebben dezelfde opdracht gehad. En uiteindelijk komt er een winnaar. Met een prijs. Gemotiveerd beginnen de leerlingen. In de ene groep zitten de doeners die direct beginnen met verven. De andere groep denkt eerst na en maakt dan een schets alvorens ze schilderen.

Het resultaat is mooi: beide groepen hebben onafhankelijk van elkaar een horloge ontworpen. Het groepje met de The Holo Talk Watch wint.

Dan is het alweer tijd om afscheid te nemen. ‘Gaan jullie nog even naar de wc?’, vraagt de meester. ‘Nee, dat doen we wel in de bus. Haha.’ De leerlingen hebben zich goed gedragen want het was veel luisteren. Dus een grapje kan. ‘Kijk, een dubbele regenboog’, roept een van de leerlingen. De bus komt net aanrijden maar de halte is verderop. Die halen we niet dus rennend en zwaaiend met onze armen gaan we richting de stoep. De bus stopt.

‘Dat komt door de regenboog, dat brengt geluk, meester.’
 

Over Wilde Inkt

Mijn naam is Simon de Wilde en ik ben verhalenverteller. Zoals elk mens ben ik dol op nieuwtjes en goede verhalen. Het mooie is dat elke organisatie/persoon of bedrijf, groot of klein, een uniek verhaal heeft. Ik help u dat verhaal te vertellen om uw zichtbaarheid bij potentiële klanten te vergroten. Wat is uw verhaal? Ik ben dit blog gestart met schrijven over de wijk Overvecht, waar ik nog altijd met veel plezier en trots woon. Inmiddels gaan de blogs ook over contentmarketing en verhalende journalistiek. Uiteraard blijf ik ook parels uit Overvecht publiceren. Meer weten? LinkedIn http://nl.linkedin.com/in/simondewilde Website http://wilde-inkt.nl
Dit bericht werd geplaatst in lesgeven en onderwijs en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s