Over de Dorpspomp

Blog, blogger, bloggen. Allemaal woorden die niet in mijn versie van de Van Dale staan. Logisch, want die komt uit 1996 en toen had in Nederland nog bijna niemand van ‘het internet’ gehoord. Laat staan van een weblog of blog. In feite is bloggen niks meer of minder dan het bijhouden van een soort dagboek, maar dan online en openbaar. Dagboek dekt dus niet helemaal de lading omdat dit slechts bedoeld is voor jouw eigen ogen. Een blog mag door iedereen gelezen worden. Sterker nog, hoe meer views en clicks jouw posts krijgen hoe beter.

Geenstijl
Bloggen kwam tegelijk op met het internet. De oudste weblogs verschenen in de Verenigde Staten rond 1994. Volgens Wikipedia werd in 1997 het eerste Nederlandstalige weblog geschreven. Inmiddels is bloggen een wijdverspreid fenomeen en zijn sommige blogs op zichzelf staande merken geworden. Wat te denken van GeenStijl? Misschien wel het meest bekende blog van Nederland.

Bloggen geeft je vleugels
Omdat ik afdwaal van het onderwerp sluit ik dit lesje ‘geschiedenis van het bloggen nu af. Als journalist had ik wel interesse in bloggen maar zelf pakte ik de handschoen niet op. Liever lui dan moe. In 2010 besluit ik na het lezen van het boekje ‘Seks, blogs & rock-‘n-roll’ van Ernst-Jan Pfauth met WordPress mijn eigen blog te bouwen. Een blog geeft je carrière als freelance journalist een vliegende start, zo is mijn redenatie.

Water oppompen
Eindelijk uitgever van mijn eigen stukjes. Het besluit is genomen. Ik moest alleen nog een onderwerp vinden om over te bloggen. Omdat ik met enige regelmaat iets wil publiceren moet het een laagdrempelig onderwerp zijn dat dicht bij me staat. De keuze viel op Overvecht, de wijk waar ik woon. De titel werd Dorpspomp Overvecht. Dorpspomp staat wel in mijn Van Dale. Vroeger, toen de mensen nog geen stromend water hadden, bood de dorpspomp uitkomst. Naast vers water was de dorpspomp een plek waar je een praatje maakte met andere bewoners en het laatste nieuws uitwisselde. Het is ook een knipoog want Overvecht is zo’n jonge wijk dat er nooit een dorpspomp heeft gestaan. Wel een watertoren, maar dat is een ander verhaal.

Watertoren
Die watertoren is toevallig wel het onderwerp voor het eerste blogje dat ik tikte. Ik weet het nog goed. Op een regenachtige zondagmiddag in het najaar toog ik naar buiten om research te doen in het park. Apetrots was ook toen het blogje aan het einde van de middag ‘live’ stond. Veel views had de post niet. Voor bloggen geldt dat je een publiek moet opbouwen. Dat een blog over de glijbaan bij station Overvecht een zomer lang tienduizenden views zou krijgen kon ik toen nog niet weten.

Het bloggen over Overvecht heeft me veel gebracht. Bij het schrijven van stukjes heb ik me altijd laten leiden door mijn eigen interesse en nieuwsgierigheid. Ik heb mensen en plekken uit de wijk leren kennen en zakelijk heeft me ook nieuwe ervaringen gebracht. Wat te denken van een column voor Echt Overvecht of het maken van filmpjes voor ‘U in de Wijk’.

Blog on
Nu is het echter tijd om er mee te stoppen. Ik stop met bloggen over Overvecht, maar de Dorpspomp gaat voort. Alleen blog ik nu over onderwerpen die professioneel gezien iets dichter bij me liggen. Contentmarketing en verhalend schrijven. De naam van het blog en de foto blijven, alleen de payoff pas ik aan.

Wat ook blijft is het archief met alle berichten over de wijk. Als secretaris van de Stichting Echt Overvecht en als incidenteel presentator van U in de Wijk en als huiswerkbegeleider bij het project Van Samen naar Beter blijf ik betrokken. Bovenal ben en blijf ik inwoner vandaar dat de foto blijft van mijn uitzicht van uit de wijk op de stad Utrecht blijft staan.

Mooie toekomst
Nieuwe plannen heb ik ook. Ik heb een Overvecht kwartet gemaakt. Dit wil ik verwerken tot een lespakket voor scholieren in de wijk. Het idee is om dit te verrijken met vlogs (videoblogs) en podcasts (een audio-opname). De eerste podcast gaat over de watertoren die in het kwartetspel terugkeert.

Het logo van mijn bedrijf is ontworpen door mij zus. Zij is vormgeefster en je kunt meer voorbeelden van haar werk vinden op haar website.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s