Lieveheersbeestje en de moord


De foto komt van deze site waar je de tegel ook kunt bestellen.

Zijn mobiel trilde in zijn broekzak. Een spijkerbroek van Armani. Een onbekend nummer op dit vroege tijdstip. Vreemd want meestal werd hij pas gebeld vanaf het middaguur. Toch nam hij op want handel is handel.

‘Hallo?’

‘Ja, met Rachid. Ik heb je nummer van een vriend. Ik wilde graag met je afspreken.’

‘Dat kan. Waar ben je?’

‘In Overvecht aan de Camera Obscuradreef.’

‘Goed dan. Ben er met een half uurtje.’

‘Ok.’

Nordin drukte weg. Dacht bij zichzelf: welke junk wil nu om 10.00 uur al een feestje bouwen? Hij zette op een rij wat hij nog moest doen die dag. Boodschappen halen voor zijn ma. Verder? Niet veel. Chillen met zijn matties. Maar eerst deze business afhandelen. Hij had de pas er flink in en de Camera Obscuradreef was nog tien minuten lopen. Nordin dacht na. Op de havo had zijn docent Nederlands het eens gehad over de Camera Obscura. Een boek ofzo. Vet oud. Hij had niet opgelet. Wist het niet meer. Fok Nederlands, fok school. Nu was hij voetsoldaat en eigen baas. Dikke doekoe verdienen.

Maar er was nog iets met de Camera Obscura. Daar woonde die lijpe gast met zijn junkvriendjes. Oppassen dus dat ie niet geript zou worden.

Noridin passeerde de apotheek en stak de kruising over. Links het buurthuis waar hij als kleine jongen pingpong speelde. Daar doemde de troosteloze laagbouw op. Klein Sarajevo.

Een sms, zelfde nummer als net.

‘Ben je onderweg?’

Die gasten zaten omhoog. Nordin voelde in zijn zak. Hij had nog een paar bolletjes bruin en wit. Wie was hier nou de apotheker? In zijn binnenzak zat ook zijn vlindermes. Veilig gevoel.

Hij belde aan. Een zoom klonk en hij duwde de deur van het portiek open. Nam de trap naar zes hoog. Voor de deur stond de junk. Muziek klonk uit de flat: vage reggae shit. De junk was niet relaxed en gaf een blijk van herkenning. Voordat Nordin wilde vragen wat hij wilde begon hij te tieren als een jankende hond.

‘Je hebt me genaaid man. Je had slechte dope. Ik wil mijn geld terug of nieuwe shit.’

Nordin dacht: dit is niet lekker. Hij zit vast omhoog.

De junk trok plotseling vanuit het niets een mes. Wilde zijn dreigement kracht bij zetten en stak Nordin in zijn buik. Een scheut pijn trok door zijn maagstreek. Een branderig gevoel. Hij greep met een hand naar zijn buik en zakte door zijn knieën. Taste met zijn andere hand naar zijn vlindermes. Vond het in zijn Lacoste jack en stak de junk snel in zijn been. De junk schreeuwde het uit. Het varken.

Nordin voelde dat hij hevig bloedde. Hij moest hier snel vandaan en een dokter vinden. Naast het flatblok stonden altijd ambulances paraat schoot het door zijn hoofd. Moest nu snel handelen. Strompelde van de trap af. Zakte op de stoep in elkaar. Hij lag te trillen als een rietje van een junkie waarmee die crack rookt. Voelde dat dit het einde was.

Bovenstaande is een interpretatie van wat er is gebeurd in Overvecht iets meer dan een jaar geleden. Nordin T, jonge drugshandelaar, werd tijdens een vechtpartij over drugs neergestoken aan de Camera Obscuradreef door Rachid el B. Nordin overleed even later op de stoep. Rachid, levenslange junk met een strafblad van 26 kantjes kreeg acht jaar gevangenisstraf. Vlak na de moord stuitte ik op de plaats delict. Vanuit de stad fietste ik naar Overvecht en wilde weten waarom de politiehelikopter boven de wijk cirkelde. Op de plek waar Nordin stierf is nu een tegel gelegd met de afbeelding van het lieveheersbeestje. Elke keer als ik daar met hardlopen langs kom denk ik aan de moord. Hoe zou het precies zijn gegaan? Zo’n tegel is het symbool tegen pesten en geweld. Hij kost 70 euro.

Over Wilde Inkt

Mijn naam is Simon de Wilde en ik ben verhalenverteller. Zoals elk mens ben ik dol op nieuwtjes en goede verhalen. Het mooie is dat elke organisatie/persoon of bedrijf, groot of klein, een uniek verhaal heeft. Ik help u dat verhaal te vertellen om uw zichtbaarheid bij potentiële klanten te vergroten. Wat is uw verhaal? Ik ben dit blog gestart met schrijven over de wijk Overvecht, waar ik nog altijd met veel plezier en trots woon. Inmiddels gaan de blogs ook over contentmarketing en verhalende journalistiek. Uiteraard blijf ik ook parels uit Overvecht publiceren. Meer weten? LinkedIn http://nl.linkedin.com/in/simondewilde Website http://wilde-inkt.nl
Dit bericht werd geplaatst in Overvecht en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Lieveheersbeestje en de moord

 1. tolebobbink zegt:

  Een pijnlijke conclusie, die laatste 2 regels.

  • Wilde Inkt zegt:

   Ja. Als je zelf een tegel moet aanschaffen als een soort van gedenkteken. Er liggen daar ook wel bloemen en soms branden mensen kaarsen. Iets verderop op de kruising is een auto met daarin jongens uit Ondiep verongelukt. Dodelijke afloop voor de inzittenden. Daar hebben nabestaanden een koperen plaat of iets dergelijks in de stoep gemaakt.

 2. Serena zegt:

  Ter informatie: Nordin was met de auto. Dit hele verhaal is klinkklare onzin. Het klopt niet.

 3. Overvrede zegt:

  De bedoeling was om er een eigen gedenk tegel te plaatsen alleen is die aanvraag ‘geweigerd’. Er worden strengere eisen gesteld dus heeft de gemeente zelf voorgesteld een zinloos geweld tegel te plaatsen. Het toe eigenen van zo een stuk stoep kost trouwens veel meer dan die 70 euro die jij benoemt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s